2009. szeptember 3., csütörtök

A vörösbor mítosza

 Ilyenkor nyár végén, amikor hamarosan kezdődik a szőlőszüret, sorra jelennek meg a sajtóban a hírek (néha orvosi tanulmányokról szóló tudósítások), melyek szerint a vörösbor milyen jó hatással van a szívre, meg egyáltalán az egészségre. Hivatkoznak az ún. francia paradoxonra is. Ha valaki nem ismerné, ennek lényege, hogy bár a franciák sok zsíros ételt esznek, ennek ellenére nem lesz beteg a szívük, mert a bőséges lakomák után torkukat piros borral öblítik le. A borban pedig, főleg a Pinot Noirban - így az okoskodás - , sok rezveratrol van. Ez utóbbi egy antioxidáns, amely tényleg jót tesz a szívnek. Ezt a doktorok bebizonyították. A szer bemutatásának magyar wikis linkjével nem tudlak megkínálni, de itt van az angol szócikk - váljék egészségedre! (Onnan, ha lesz HU szócikk, vissza tudsz navigálni a magyar lapra.)




























A reklámcikekkel szemben a tények:
A rezveratrol beviteléhez nem kell veresbort inni, elég, ha vörösszemű szőlőt eszel. Hogy ez milyen egyszerű, ki gondolta volna....
Ha nincs fekete szőlő, de van pénzed, akkor elsétálsz egy olyan boltba, ahol testépítőknek árusítanak mindenféle kiegészítőt és port, tablettát, folyadékot. Ott van olyan pirula, hogy Resvera Forte, amelynek doboza (60 db. szem, ha jól emlékszem) kb. 3500 ft-ba kerül. Így is biztosíthatod a napi betevő rezveratrolod, szesz nélkül. A májad meghálálja, és a szíved is.
Lehet, hogy a vörösborívás olcsóbb lenne, mint a tabletta - bár drágább, mint a szőlő - de én akkor sem kedvelem, mert rossz tapasztalataim vannak vele.
Elmesélem.
Vásároltam egy palack finom, jó minőségű vörösbort, és esténként, vacsora után, felhörpintettem egy-egy pohárral. A napi adag nem volt sok, max. két deci, de inkább másfél. Nos, kb. 5 nap múlva a vérnyomásom már elkezdett szépen nőni. A kezdeti kb. 125/80-ról felkúszott 140/90-re, és lehetett érezni a különbséget: rossz közérzet, irritabilitás, néha (pld. ágyból való felkeléskor) enyhe szédülés, a szív tájékán is mintha más szelek fújtak volna .... hadd ne soroljam.
Természetesen a szőlősgazdák majd jól le fognak engem hurrogni - már ha egyáltalán elolvassa valaki ezt a blogot - de ez már az ő bajuk.
Te légy okos!
 ______________________________________________

Frissítések

2009.09.03:
"Reports suggest that some aspect of the wine making process converts piceid to resveratrol (R) in wine, as wine seems to have twice the average resveratrol concentration of the equivalent commercial juices."
Eszerint, a vörösborban 2x annyi R lehet, mint ugyannyi szőlőlében, de ez bla-bla, mert ugye az ember ebéd után megiszik 2,5 deci bort, de üdítőből akár 1 litert is. Amúgy, jó lenne már látni egy objektív mérést erről az egészről.
 2009.10.03
Infók a magas vérnyomásról a webbeteg.hu oldalon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd be ide a megjegyzésed!