2013. július 26., péntek

Mit tegyünk a kánikulában?

A nyári nagy meleg megviseli a szervezetet, a legjobb ilyenkor de. 11 és du. 4 között az előző éjjel lehűtött, kiszellőztetett, leárnyékolt lakásban hűsölni. Ha ez mégsem lehetséges, íme néhány tanács főleg azoknak, akik a szabadban tartózkodnak.
A test normális belső hőmérséklete 37°C, tehát ezt kell megcélozni. Akár 1°C-os különbség is kellemetlen tud lenni, szerencsére az emberi testnek - rendes körülmények között, és megfelelő öltözködéssel és egyéb rásegítéssel - elég jó a belső hőszabályozása.

Ha ilyenkor kánikulában a napon kell tartózkodnod:
  1. Feltétlenül viselj szalmakalapot, bár időnként le kell venni, hogy elkerüld a fej izzadását.
  2. Azt gondolom mondani sem kell, hogy férfiaknál jó ötlet a forró nyári hónapok idejére rövidre (kb. 1 cm-re) vágatni a hajat.
  3. Ha tömegrendezvényekre mész - pl. a most zajló Forma-1-re - vigyél magaddal napernyőt, vagy világos színű anyagból készült esőernyőt.
  4. Jó ötlet magaddal vinni egy olyan vízpermet-szórót, amelyet az otthoni dísznövények ápolására vettél a kertészeti üzletben. Ezekbe kb. 1,5 liter víz fér, ami 2-3 órára elég, tehát legyen egy palackban tartalék víz. Többet ér mindennél! (Az ujj belefáradhat a nyomogatásba.)
  5. A vízpótlást ásványvízzel oldd meg, de a kereskedelemben kapható ásványvizek elég soványok, ugyanis kevés az ásványi anyag-tartalmuk. Sebaj, túljárhatsz a kereskedők és gyártók eszén! Megmondom hogyan: el kell ugranod a gyógyszertárba, és bevásárolni gazdag ásványi anyag-tartalommal rendelkező gyógyvizekből: Hunyady János, Ferenc József (ezt a kettőt keserűvíznek is hívják a magas keserűsó-tartalom miatt), Salvus, Parádi, Mira. Ezek a vizek sót, keserűsót, és más ásványi anyagokat tartalmaznak. Hallottál róluk, ugye? Nos, a hallomással nem sokat érsz, ha nem fogyasztod őket, természetesen, betartva a használatukra vonatkozó előírásokat (ellenjavallatok: vastagbélgyulladás, veseműködés zavarai, eltiltottak a konyhasótól stb. Kérd ki orvosod tanácsát!).  Az én javallatom a következő: 1,5-2 literes, kereskedelemben kapható sima ásványvízbe tegyél fél-egy kávéscsészényi (50-100 ml) keserűvizet vagy más gyógyvizet. A keserűsó-tartalom miatt nem szabad túlzásba vinni, mert (enyhe) hasmenés lehet a vége, de ezt hamar észreveszed, és ilyenkor a keserűvíz/gyógyvíz-adagot másnap csökkenteni kell. (A célunk nem a hashajtás, ugye?) Nem rossz ötlet egy-két kávéskanál mézzel, egy citrom levével, 1-2 kávés- vagy (ízlés szerint) evőkanálnyi gyümölcsszörppel kellemes ízűvé tenni ezt az egészséges üdítő italt, amelyet te, saját kezűleg készítesz el a fenti titkos receptem szerint. Nagy melegben naponta 1,5 - 2 litert iszom meg ebből az ásványvízből, a többi folyadékigényem levessel, gyümölccsel, kávéval, esetleg 1-2 teával (+0,5 l) pótolom. A kávét, az agyoncukrozott, agyonvegyszerezett üdítőket, az energiaitalokat, a sima csapvizet elfelejtheted. Ráadásul, pénzt is spórolsz.
  6. Hogyan lehet megállapítani, hogy ivóvizünkben elegendő ásványi anyag van-e? A vizelet színéről. Legyen sárgás színű. A színtelen vizelet rossz jel.
  7. Az ivóvizet nem kell a hűtőben tartani, elég, ha a kamra vagy a konyha hűvös padlóján tartjuk az üvegpalackot. (Mert ugye az üveg az igazi, nem a műanyag.)
  8. Ha nem áll rendelkezésre ásványvíz, és a színtelen vizelet jelzi, hogy gond van az ásványianyag-bevitellel, a sima csapvizet is fel lehet javítani konyhasóval (NaCl). Az utóbbi időben az orvosok sok rosszat mondtak a konyhasóról, főleg a szívre gyakorolt rossz hatása miatt, de azt tudni kell, hogy a konyhasó elengedhetetlen a szervezet számára, és az erős izzadás miatt sok sót veszít a szervezet. Ha ezt a táplálék nem pótolja (mert a nagy meleg miatt keveset eszünk), akkor indokolt lehet az ivóvízbe kevés konyhasót tenni, például, negyed kávéskanálnyit egy 2 literes palackba. Ez kb. 1,5 g sót jelent. (Az intravénás oldatban literenként van 8 g só és 50 g glükóz.) Ha a vizelet még mindig színtelen, akár duplájára is emelhetjük a sóadagot. Ügyelni kell a kálium pótlására is, de ez gyümölcsök és egyéb ételek fogyasztásával biztosítható. Böjtölés, koplalás, erős izzadás esetén  persze nem biztos, hogy szervezetünk megkapja a szükséges káliumot, ezért érdemes akár Panangin tablettával, akár káliumban dúsabb ásványvíz fogyasztásával pótolni. Az ásványvizek közül a Lukács ásványvíz tartalmaz több káliumot (2 mg/liter).
Nem kell ebben hinned, akkor is működik! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd be ide a megjegyzésed!