2009. szeptember 20., vasárnap

Az is bolond, aki szótáríróvá lesz Magyarországon (vagy Romániában)

A napokban úgy döntöttem, hogy ingyenessé teszem a http://mrsz.andoro.hu/ helyen található magyar<->román on-line szótáram. Több, mint tíz évi munka van benne, emellett fizettem a webes fejlesztésért is 70 ezer forintot (valamint a korrektúráért is kb. 100 ezer forintot). Ha jól emlékszem 4 éve lett kész, és sikerült feltenni az internetre. Az eredeti tervem az volt, hogy csekély regisztrációs díjat - céges felhasználóktól évi 2500 forintot, egyéni felhasználóktól ennek felét sem, 1200 forintot - kérek a használatáért. Több, mint 1000 ember regisztrált eddig, de csak 3-an fizettek összesen kb. 3600 forintot. Az már az első év végén kiderült, hogy ebből nem fogok meggazdagodni, nem fogom albérletemet egy pici saját lakásra lecserélni. Tudomásul kell venni, hogy a téma iránt érdeklődők nem hajlandók fizetni, még szimbolikus összeget sem. A fő célcsoport az erdélyi értelmiségiek lettek volna. Erdélyben ma is vásárolnak könyveket az emberek, szótárakat is, de az internetes tartalomért nem hajlandók fizetni.

Volt egy olyan tervem, hogy szponzort keresek a szótáramnak, egy olyan állami intézményt, amely hajlandó pályázati pénzt adni arra, hogy a szótárt ingyenessé tegyem a felhasználóknak, és fizetni tudjam a webes tárhelyet. (A webtárhely jelenleg ingyenes, de a jövőben ez nem biztos, hogy megmarad.) Ez sem sikerült, pedig megkerestem a magyar oktatási minisztériumot, a Soros Alapítványt, a román tanügyminisztériumot, az RMDSZ-t, a határokon átívelő EU-s programokat kezelő magyarországi irodát stb. Segítség sehonnan sem érkezett. Talán, ha cigány, héber, hottentotta vagy magyar tolvajnyelv-szótárat fejlesztettem volna, több sikerem lett volna. Pedig van pénz, gondoljunk csak a Tocsik Márta-ügyre, a Kulcsár Attila-ügyre, a BKV-nál nemrég kirobbant botrányra (mesés végkielégítések, tanácsadói díjak és hasonlók), és még ezernyi hasonló "ügyre". Az én szótáramra nem volt 2500 euró - ennyit kértem. Nem baj, a lényeg az, hogy elkészült, és remélem minél több olyan emberhez sikerül eljuttatni, akinek szüksége van rá.

Mivel a jelenlegi internetes tárhely nem biztos, megpróbálom felajánlani olyan non-profit tartalomszolgáltatóknak, akik integrálni tudják a saját honlapjukba. Gondolok elsősorban a Wiktionaryra, de elképzelhető, hogy torrentként is meg fogom osztani. Ennek egyetlen akadálya, hogy a webes szótár (amely My SQL formátumban van) megosztásához nem értek, a saját gépemen lévő verzió pedig Microsoft Access formátumban van, tehát nem biztos, hogy mindenki tudná olvasni. Tehát, még meg kell találnom a legjobb formátumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd be ide a megjegyzésed!