2009. október 8., csütörtök

Villanyos konyhai eszközök 1.

Úgy néz ki, hogy az elektromosságban még rengeteg lehetőség rejlene, amelyeket érdemes lenne kihasználni. Talán majd írok egy posztot a villanykocsiról is, de most a konyhai alkalmazást szeretném kiemelni.

Körülbelül egy éve fedeztem fel a vízforralók világát. Korábban, ha teát vagy kávét akartam főzni, rezsón, gázon, majd mikróban forraltam fel a vizet. Egy 1 kW-os mikróhullámű sütő 2,5 dl vizet általában 3 perc alatt forral fel. A jelenlegi vízforralóm (kb. nyolc ezer forintos Elta termék) 1 perc alatt képes erre. Nem rossz, sőt, kényelmes! Persze hangulatilag egy szamovárral nem vetekszik. :-)


Nemrég vásároltam egy Tefal ActiFry sütőt, amelyben az a kunszt, hogy egy evőkanálnyi olajjal kisüti neked a hasábburgonnyát (1 kilót). 45 ezer ft helyett 30-ért vettem. Az elektronikája abból áll, hogy van egy gomb, amellyel ki-be kapcsolod, és egy másik gomb, amellyel beállítod a sütési időt. A beállított idő után a masina azt hiszem hatszor sípol, majd süt tovább, mintha mi sem történt volna. Ha nem kapcsolod ki, akkor szépen elégeti a burgonyádat. De akkor minek az időzítő????Na, még egy példácska:
Vettem egy Avair elektromos kuktát. Na, ez már annyival jobb, hogy a beállított idő után sípol, majd ki is kapcsolja a fűtőszálakat, illetve leveszi a teljesítményüket úgy, hogy a kaja melegen legyen tartva 60 fokon. Úgy főz a lelkem, hogy miután a gőznyomás elérte a megadott értéket, visszaveszi a fűtőszálak teljesítményét, így állandó nyomáson tartja a beltért, de nincs szükség a gőz kipöfékelésére. Gyakorlatilag a víz nem fő le, amennyit beletöltesz, annyi megmarad, és a fűszerek aromája sem illan el. Imádom! Nagy gratula a kínai gyártónak (bár lehet, hogy koppintották ezt is, mint annyi mást). Egy hibája ennek is van, mégpedig az, hogy a teflonbevonat kímélése miatt van egy minimális szint, ameddig fel kell tölteni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindig legalább két adag ételt kell elkészíteni (amúgy a teljes kapacitása majdnem 5 liter). Na, de mi lesz az agglegényekkel és az aggleányokkal? Mindig 2 adagot főznek, és egy adagot elraknak a hűtőbe holnapra. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd be ide a megjegyzésed!