2011. szeptember 25., vasárnap

A fejfájásról


Kb. egy éve okoz gondot a fejfájás, és gondoltam leírom, hogy mire jutottam e téren.

A fejfájásnak több oka lehet, és több fejfájástípus egyszerre is jelentkezhet.

1. Magas vérnyomás okozta fejfájás. Ezt vérnyomáscsökkentéssel lehet megszüntetni. Nem kell bedőlni a reklámcikkeknek, amelyek a vörösbort népszerűsítik. A vörösbor tartós fogyasztása nagyon sok embernél kóros mértékben megemeli a vérnyomást.

2. Migrénszerű fejfájás, amelyet véleményem szerint szexuális kielégületlenség okoz. Főleg nőknél jelentkezik.

3. A szem fáradtságára visszavezethető fejfájás. E mögött a szemizmok görcse, a látóideg begyulladása van. Sok olvasás, és a TV vagy a számítógép képernyőjének hosszas bámulása okozza. A helyzeten ront, ha látászavarunk van, és nem használunk megfelelő szemüveget, vagy a képernyő rossz minőségű, vibrál. Én csak olyan képernyőt ajánlok, amelynek képfrissítése legalább 100 Hz. Ne hagyjuk, hogy a kereskedők ránk sózzák az 50-60 Hz-es szemetet. Este a képernyő fényerejét a nappalihoz képest csökkenteni kell; a korszerűbb monitorok már automatikusan szabályozzák a kontrasztarányt, de a fényerőt általában nem, tehát ebbe nekünk kell beavatkoznunk. Ökölszabály: a monitor fényerejét 50%-ra le kell csökkenteni. Filmnézéskor érdemes 70-80%-ra felvinni. Terjedelmes elektronikus szövegeket eInk technológiát alkalmazó e-könyvolvasón kell olvasni. A szemet néha tornáztatni kell. Ha kiszárad, használjunk szemcseppet.

4. Homlok, arc, orr, fül, száj, torok gyulladása. Főleg a homloküreggyulladás tud erős, lüktető fejfájást okozni. Ide tartozik még a fogfájás is (főleg a gennyes foggyökér okoz fogfájást); a fogzománc és az alatta lévő fogszövetek annyira elpusztultak, hogy a fogcsatornában futó fogideg már nem védett.

5. Allergia (főleg atka- vagy pollenallergia) által okozott gyulladásos reakciók. Ezek előbb-utóbb rinitiszt orrnyálkahártya-gyulladás) okoznak, főleg éjjel, alvás közben elzáródik egyik vagy mindkét orrüreg, és az agy nem kap elég oxigént. Rossz álmok, másnap fáradtság, rossz közérzet az eredmény.

6. A migrénes fejfájás mellett a másik legfurcsább ilyen panasz az, amelyet a koponya (illetve az agy) hőmérsékletének csökkenése okoz. Rengeteg olyan ember van, aki nagyon érzékenyen reagál erre. A koponya lehűlését kiválthatja hideg szél, huzat, vagy a homlok verejtékezése (a felszáradó veríték vagy izzadság hőt von el a környezetétől, és a koponya lehűl). Tehát nem önmagában a légáramlat a hibás, hanem az általa okozott hőmérséklet-csökkenés. Nem huzatérzékenységről kell tehát beszélni, hanem a lehűlésre való érzékenységről. Sok férfinál a kopaszodás után jelennek meg ezek a panaszok - nem véletlenül. Ezt a problémát még a legtöbb orvos sem látja helyesen. Mielőtt az okokról beszélnék egy hasznos gyógymódot adok meg: szaunázás. Az orvosok nem ismerik a „huzatérzékenység” okát. Nem is nagyon érdekli ez őket, e téren nem folynak kutatások; valószínűleg nem látnak benne nagy pénzt. Nekem van egy elméletem, amelyet röviden leírok: szerintem az agy lehűlésekor gyengül az immunrendszer, és az idegdúcokban megbújó vírusok (valószínűleg valamilyen herpeszvírus) ilyenkor kiszabadulnak és gyulladást okoznak, amelyet mi fejfájásként érzékelünk. A fájdalom 1-3 nap alatt múlik el. Még egy jó tanács: főleg autóban való vezetés vagy utazás közben jó szolgálatot tesz egy nem túl vastag sísapka, vagy egy homlokpánt. Kocogók, távfutók régóta használják ezeket. Vajon miért? Hát, nem azért, mert olyan jól mutatnak és divatosak. Alternatív, egyszerűbb magyarázat: a fej megfázása a 4. pontnál említett gyulladásokat okozza. Ebben az esetben nincs szükség semmilyen idegdúcból kibújó vírusra.
A huzatérzékenység okát kórokozóban keresni nem egy  agyament ötlet.
http://www.allatpatika.hu/torpenyul.html:
„A nyulak légzőszervi kórformáinak kialakításában nagy szerepük van a különböző hajlamosító tényezőknek. Ezek közül a legfontosabb a huzatérzékenység. A megbetegedés elsődleges okozója a Pasteurella multocida nevű baktérium, ami a klinikailag egészséges nyulak 30-50%-nak orrjárataiban megtalálható. A P. mult. mellett két másik baktérium, nevezetesen a Bordetella bronchiseptika és a Staphilococcus aureus is részt vehetnek a légzőszervi betegségek kialakításában, szerepük azonban másodlagos. Tehát a Pasteurellák az orr nyálkahártyájának felületén találhatók és kül. Hajlamosító tényezők (huzat) hatására orrhurutot (gyulladást) okoznak. Ez a pasteurellosis leggyakoribb formája”

7. Bármennyire meglepő, a halolaj is okozhat fejfájást (legalábbis az, amelyet kapszula formájában a gyógyszertárak és kereskedők árusítanak). Erről bővebben ebben a fórumban lehet olvasni angolul. A táplálékkiegészítők gyártói érdekes módon nem nagyon figyelmeztetnek a halolajkapszulák mellékhatásaira, de a Wikipédia angol szócikke ír róluk.

8. Utoljára hagytam az idegeskedést és a lelki okokat. Ezek az agyi hormonok arányainak kóros módosulását okozzák, és ez rövid távon fejfájást okozhat, de ami a legfontosabb: hosszú távon károsítja az agy működését.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon gyakori fejfájásomat a cickafark tea rendszeres ivása megszüntette.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek. Elképesztően fáj a fejem és a huzatra gyanakodtam. Nyitott ablak alatt aludtam és éreztem is hogy fázik a fejem. Ez most megerősítette akkor mennyire fontos erre figyelni. Köszönöm

    VálaszTörlés

Írd be ide a megjegyzésed!