2009. december 10., csütörtök

Magas vérnyomás elleni gyógytea

A betegség csak gyógyteákkal nem kezelhető, szükség van a következőkre is:
  • a normális súly elérése: a cm-ben kifejezett testmagasságból le kell vágni az első számot, ami általában 1-es, és a fennmaradó szám megadja az ideális testsúlyt. Tehát egy 170 cm-es magasságú személy ideális testsúlya 70 kg. Én ehhez képest 5 kg többletsúlyt megengedhetőnek tartok, sőt, aki fizikai munkát végez, annak ennyi súlyfelesleg, főleg, ha izom alkotja, kell is. Eszközök: diéta; kevesebb zsíros étel; több mozgás
  • a cukor- és konyhasó bevitelének csökkentése
  • nincs dohány- és alkoholfogyasztás
  • a stressz, idegeskedés csökkentése.
A gyógytea összesen 6 növényt tartalmaz: 4 alap gyógyfű; egy naponta változó növény, amely a tea ízét, aromáját, élvezeti értékét javítja; valamint egy hetente változó gyógynövény.


A 6 növény:
1. Galagonya (a legjobb, ha levél és hajtás, esetleg lehet bogyó is)
5. Naponta változó ízesítő növény: csipkebogyó, menta, gyümölcstea, bodza, hársfa, roibos, fekete vagy zöld teafű stb.
6. Hetente változó gyógynövény: fagyöngy levele (a bogyója nem, mert mérgező!), levendula, szúrós gyöngyajakfű, macskagyökér, fekete ribizli levele, nyírfalevél, zsurlófű, rozmaring levele.


Elkészítés módja:
  1. A 4 alap gyógynövényből, az ízesítő növényből, és a hetente változó gyógynövényből (kivéve a fagyöngyöt!) tegyen egy-egy teáskanálnyit egy legalább 1,5 literes lefedhető fazékba. Előre ne keverje össze a füveket, mert a nehezebb részek leülepednek a keverőedény vagy zacskó aljára, és nem lesz megfelelő az adagolás. Tehát, minden gyógynövény a saját csomagolásában marad.
  2. Forraljon fel 1¼ liter vizet, majd öntse a gyógynövényekre (tehát az 5 vagy 6 teáskanálnyi növényt tartalmazó edénybe), majd fedje le. Hagyja állni legalább 15 percet, de jobb, ha fél órát áznak a növények, ez alatt a tea hőmérséklete is fogyaszthatóra hűl le.
  3. Vegye le a fedőt, és szűrje le a teát egy edénybe.
  4. Adjon hozzá egy kávéskanál mézet, egy kávéskanál cukrot, egy cukorpótlót (szaharin, vagy aszpartám), és egy karika citromot.
  5. Ha a hetente változó gyógynövény fagyöngy, most adja hozzá az alább leírt módon elkészített fagyöngyteát is.
  6. Keverje jól össze, majd töltse az egészet egy - lehetőleg üveg - palackba, vagy termoszba. (Télen én a termoszt kedvelem, nyáron akár hűtőbe is lehet tenni a teát.)
Ez az 1¼ liter folyadék általában a napi folyadékszükséglet fele. Fogyassza el a teljes nap folyamán, arányosan felosztva.


A fagyöngytea elkészítése:
Tegyen este egy púpozott kávéskanálnyi összetört fagyöngylevelet egy csésze (kb. 2,5 dl) vízbe, és hagyja ázni reggelig. Másnap reggel, a másik 5 növényt tartalmazó tea elkészülte után, amikor leszűri és ízesíti a teát, adja hozzá a beáztatott fagyöngy leszűrt levét is.
***
Este, lefekvés előtt kb. 1 órával egyen egyik nap egy doboz joghurtot, másik nap kefirt. (Én ezeket saját magam szoktam elkészíteni, friss tejből.)


Ha túlsúlyos, reggel csak egy csésze teát vagy tejet igyon, ne reggelizzen, és a vacsora is legyen egyszerű, spártai. Szakítson időt minden nap legalább fél óra sétára, kocogásra, egyéb anaerob sportra van szükség a tiszta levegőn. (anaerob mozgás = olyan mozgás, ami oxigénnel tölti fel a tüdőt, amitől liheg az ember).


Jó egészséget!
Megjegyzés 2022 februárban:
A fagyöngy rajta van az OGYÉI tiltólistáján, bár korlátozottan használható. Szerintem inkább felejtsük el! Helyette ajánlom a hibiszkuszteát. Azzal nincs (egyelőre?) probléma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd be ide a megjegyzésed!